Nieuws Mundo-winkel

 • 30 jaar Wereldwinkel: van Chileense wijn in de kerk tot de Mundo-winkel

  Op 17 november 2023 vieren we 30 jaar Wereldwinkel Houthalen. Maar hoe ontstond de Wereldwinkel eigenlijk?

  Foto: Fonsy

  Het prille begin: Chileens wijn in het parochiaal centrum en de kerk

  Jos Poelmans opent een klein winkeltje in het parochiaal centrum. De vrijwilligers verkopen er wijn van Chili, koffie van Nicaragua en chocolade. Op activiteiten van de parochie werkt Jos met hen samen om een standje op te zetten oa in de kerk, met producten van Oxfam.

  De ‘WOSH’ opent december 1993 de eerste officiële wereldwinkel in de Vredelaan

  Schepen Broeders verhoogde het budget voor solidariteit met het Zuiden tot 100.000 frank. Met dit geld kon de ‘WOSH’ (Werkgroep Ontwikkelingssamenwerking Houthalen-Helchteren) een winkeltje openen in het kleinste pand in de Vredelaan. Mede door de stevige inzet van de toenmalige regiocoach voor Oxfam-Limburg, Patrick Boucnant, kon de winkel officieel openen in december 1993.

  Van de Vredelaan naar de Rode Kruislaan en weer terug.

  We verhuisden achtereenvolgens van de Vredelaan, naar de Rode Kruislaan en daarna weer terug naar de Vredelaan in het pand van de Bibliotheek. Met de verhuis naar de bibliotheek werd de Wereldwinkel van Houthalen een volwaardige winkel binnen de regio. Dat kon enkel gebeuren door de forse investering van de gemeente die het pand ter beschikking stelde aan de Wereldwinkel.

  Mundo-Winkel opent in de Guldensporenlaan

  In september 2019 verschijnt in het staatsblad dat de Wereldwinkel wordt omgedoopt tot MunDo. Maar het was nog om een andere reden een belangrijk jaar. Nadat beslist werd dat het pand in de Vredelaan zou worden afgebroken, moesten we immers op zoek naar een nieuwe locatie.
  De locatie werd gevonden en na hard werken werd in 2021 de nieuwe winkel in de Guldensporenlaan geopend. De werkingstoelage van de gemeente hielp ons om verder uit te breken en de samenwerking met het zuiden én het noorden te versterken. Naast de bestaande samenwerking met Oxfam zocht en vond Mundo daarvoor nieuwe partners: De Vlaspit, Wijndomein Haksberg, Limburgs Landschap, Karwij, Twerk vzw, Mieke Van Ussel. Zo werd MunDo winkel, een wereldwinkel en méér.

  Vrijwilligers zijn het hart van Mundo-winkel

  In de eerste plaats zijn het de vrijwilligers die de Wereldwinkel hebben gevormd tot de Mundo-winkel die we vandaag kennen. Iedereen heeft zijn of haar steentje bijgedragen, en dat doen ze nog steeds. Het zijn er te veel om allemaal op te sommen. Gedurende de jaren hebben verschillende voorzitters en verantwoordelijken de leiding genomen en konden ze rekenen op de onbaatzuchtige inzet van al die vrijwilligers. Na voorzitter Jos Poelmans hebben verschillende mensen de fakkel overgenomen, waaronder Gilbert Claes, Albert Cuypers, Bea Jansegers, Mieke Vanmeulder, Willy Kuppens, en de huidige verantwoordelijke van de Wereldwinkel, Berte Ketelslegers.

 • Fiets naar Eerlijke Handel – Ontmoet MunDo op World Fair Trade Dag!
  Op 13 mei organiseert de gemeente Houthalen-Helchteren een unieke en duurzame manier om de World Fair Trade Dag te vieren – een fietstocht langs verschillende deelnemende locaties! En natuurlijk mag een tussenstop bij MunDo niet ontbreken. Kom langs tijdens onze opendeurdag en geniet van heerlijke proevertjes (10u-17u). Daarnaast geeft MunDo Brouwerij ook nog eens rondleidingen in de tuin, waar je alles te weten komt over hun werking en het gloednieuwe compostsysteem. Als kers op de taart krijgen alle bezoekers bij ons een bonnetje, waarmee je bij ComPani aan zeer democratische prijzen kan genieten van een kopje koffie, frisdrank, bier en wijn. Kom dus zeker langs op 13 mei in Houthalen-Helchteren en ontdek alles wat MunDo te bieden heeft!
 • Een eerlijk cadeautje voor Valentijn

  In een sterke relatie staat eerlijkheid op nr. 1. ❤️ Vier daarom Valentijn met een eerlijk cadeautje uit de Mundo-winkel! ? Ons team van vrijwilligers creëerde leuke liefdespakketjes, speciaal voor jou. Zien we je in de winkel? It’s a date! #fairentijn

  https://youtu.be/ovVK6BaT4N0
 • Warmste week 2022: Mundo serveert drankje tegen armoede
  https://youtu.be/FhbNy5X0asQ

 • (h)eerlijke cadeaus voor de feestdagen

  Geef je met de feestdagen liever een (h)eerlijk cadeau met een verhaal? Spring dan zeker eens binnen in onze Mundo-winkel op vrijdag 25 of zaterdag 26 november. Ook de hele maand december is het cadeaumaand. Uitzonderlijk zijn we voor de gelegenheid open op zondag 11 en 18 december.

  flyer