Het verhaal van Mundo vzw

Het verhaal van Mundo vzw is een verhaal van mondiaal denken en lokaal doen en ondernemen. Het startte in 1993 met de Wereldwinkel.

1993: Oxfam Wereldwinkel Houthalen-Helchteren opent zijn deuren

Sinds 1993 is er een Oxfam Wereldwinkel in Houthalen-Helchteren. In onze winkel verkopen we al jaren producten uit het Zuiden. Elk product heeft zijn eigen verhaal. De verhalen gaan over eerlijke handel maar ook educatie, sensibilisering, aanklagen, opkomen voor kinderrechten en vrouwenrechten. En vooral, de verhalen gaan over duurzame oplossingen, hoop en actie!

2015: Oprichting coöperatieve zorgbakkerij ComPani

Maar eerlijke handel is niet alleen iets van het Zuiden. Ook in het noorden is er volgens ons werk aan de winkel. Toen Oxfam haar programma, “uitbreken” lanceerde, zijn we dan ook op de kar gesprongen. De coöperatieve zorgbakkerij ComPani zag het levenslicht. Een bakkerij waar vrijwilligers en professionelen samen aan de slag gingen. Sommige onder hen waren tot dan zoekende op de arbeidsmarkt of hadden extra zorg nodig. Bij ComPani toverden ze ambachtelijk brood en ander lekkers uit zoveel mogelijke lokale ingrediënten. Of ze serveerden het aan het cliënteel in de verbruiksruimte. Het is en blijft een prachtig project, dat we na verloop van tijd ondanks het succes overdroegen aan De Winning. Een organisatie die professioneel werkt met mensen met maatwerk, dit konden wij zelf niet voldoende goed garanderen.

2021: De ‘Brouwerei’ én de start van de nieuwe Mundo-winkel

Na de overdracht van de bakkerij naar de Winning kwam er energie vrij voor een vervolg op de bakkerij. Een bouwvallig brouwerijgebouw net naast de bakkerij deed ons dromen van een doe- en inspiratieplek waar duurzaamheid handen en voeten zouden krijgen. Het sociaal en ecologisch project ‘De Brouwerei’ was geboren. Zonder streepje en met korte ei. Het eerste ei van de Brouwerei is de creatie van een Samentuin volgens de permacultuurprincipes en gaat in het voorjaar van 2022 van start. We laten ons daarbij ondersteunen door Velt vzw (Vereniging voor Ecologische Leven en Tuinieren). ‘De Brouwerei’ is ondertussen ook erkend als Velt-groep. Eens het brouwerijgebouwtje gerenoveerd is, starten de workshops. De eerste is al gepland.

En onze wereldwinkel waarmee alles begon? Die verhuisde naar een grotere locatie tegenover bakkerij ComPani, werd omgedoopt tot Mundo-winkel en net zoals de Brouwerei ondergebracht in de gemeenschappelijke vzw Mundo. De solidariteit met het zuiden bleef, net als de Fair Trade producten. Maar we vulden die aan met solidariteit en fair trade producten van lokale producenten, ontwerpers en kunstenaars. Bij de selectie van de producenten kijken we naar de ecologische duurzaamheid en de sociale duurzaamheid. Zo zorgen heel wat van onze lokale producenten voor sociale arbeidsplaatsen waar mensen aan de slag kunnen die even wat steun en zorg nodig hebben.  

Met deze website houden we u graag op de hoogte van de activiteiten, experimenten, lokale en internationale brouwsels, lekkernijen en initiatieven van zowel de Mundo-winkel als De Brouwerei.

Veel leesplezier en tot binnenkort!
Herman Kuppers
Voorzitter Mundo vzw