Mieke Van Ussel

Hokjesmentaliteit

Op heel veel plekken in mijn leven loop ik tegen een toenemende bureaucratisering aan. Voor mij betekent dit dat mensen, individuen, in hokjes geduwd worden en van daaruit beoordeeld worden. Een van die hokjes is de ‘groep’, ‘gemeenschap’ waartoe ze behoren (jongeren, ouderen, gender, Marokkaanse gemeenschap, Vlaamse gemeenschap,…

Halskettingen en pinnen zijn gemaakt uit afsluitringen van flessen (houden het potje dicht), die symbool staan voor de groepen. Er zijn halfedelstenen van dezelfde kleur en grootte in aangebracht en één van een afwijkende kleur. Deze staan symbool voor de individuen, en hoe moeilijk het is als eenling of kleine groep om te integreren in een bestaande, grotere groep.

Materiaal: plastic, nylondraad en halfedelstenen

Haakwerk

Als kind was haken mijn lievelingsbezigheid. Ik haakte allerlei sierlapjes met ingewikkelde motieven. De herinnering aan deze oude liefde inspireerde mij tot het maken van een paar collecties gehaakte juwelen. Ik gebruk hiervoor gerecycleerde zilverdraad, gecombineerd met patines (herfst), halfedelstenen (druppel) of glazen kraaltjes (wenszakje).

> Toon alle partners